Den eneste ene?

stearinhjerte i håndJeg forholder mig til ”den eneste ene”, lidt ligesom jeg forholder mig til alt andet forudbestemt.
Skeptisk. Og det er efter min mening den eneste måde at anskue dette fænomen på.
Jeg har svært ved at sætte min lid til at der skulle være en stor grøn tavle et sted ”derude”, (I disse tider ville det nok være en intranet-baseret database), med fastlagte linjer for vores destination, og dermed også for den perfekte rejsepartner – Og dog.
Den eneste ene er et begreb. De fleste af os har prøvet at sidde i situationen, hvor tårer og snot løber sammen i en stor herlighed, med vores bedste venner eller veninder omkring os, og med følelsen af at livet aldrig bliver det sammen igen, for han var ”den eneste for mig”.
Men eftersom vi netop sidder i denne situation er dette næppe tilfældet. Eller også er du ikke den eneste for ham. 

 

For at forstå begrebet er der tre hovedemner vi må forholde os til: 

 

Forelskelse
Kærlighedens 5 sprog
Imago 

 

Forelskelsen.

Lad være med at narre dig selv. Forelskelsen fortæller dig ikke om denne person er den du skal eller kan, leve sammen med resten af dit liv. Den fortæller dig ikke engang om du kan elske ham eller hende. 

 

Forelskelsen er en kemisk reaktion i kroppen og hjernen, der fortæller dig at, af en eller anden årsag har du lyst til at parre dig med dette individ. Da homo sapiens er et veludviklet pattedyr, med andet end lyde og parringsdanse, er der reelt muligheden for at det er intellektet der præger din trang. Men duften og kropssproget spiller i høj grad ind, og således adskiller vi os ikke synderligt fra andre pattedyr. 

 

”Jamen han gør så mange dejlige ting for mig”. Ja – Selvfølgelig gør han det. Han er også forelsket og har lyst til at parre sig med dig. I denne periode er det ikke unormalt i vi står på hovedet for vores potentielle partner. Forelskelsen som er den største naturlige rus overhovedet, får os til at se selv de største bedrifter, som overkommelige. Vent til i har været gift i tre år, og du beder ham gå ud med skraldet.
En forelskelse kan som udgangspunkt vare i op til to år. Og vi bliver alle ramt på et tidspunkt i livet. Eller flere, for den sags skyld. Lad være med at forveksle det med ”ægte kærlighed”.
Den kommer vi til nu. 

 

Kærlighedens 5 sprog. 

Når forelskelsen har lagt sig, og selv de mindste ting man gør ikke længere synes at have den samme betydning, som de havde da man var forelsket, så er det hverdagen begynder at banke på. Og det er her du, eller i, skal til at arbejde for det. Ja, du læste rigtigt. Nogle ville skrive ”kærligheden skal bestå sin prøve”. 

 

Men kærligheden er ikke en eksamen. Det er et valg. Du kan være en af de heldige der har fundet en partner der stadig gør alle de rigtige ting, der gør at du føler dig elsket, men i langt de fleste tilfælde ender par der har været vildt forelskede i den første lange periode, op med tankerne om at ”han (eller hun) elsker mig jo ikke mere på samme måde”. Det er ikke nødvendigvis sandt. Han har bare ikke lært at tale dit ”sprog”. I starten opfylder vi som regel ”bægeret” på alle fronter, fordi vi gør ting for hinanden som ikke ligger naturligt for os. Her er det vigtigt at vi lærer vores partners sprog at kende. Vi giver som regel kærlighed på den måde vi ønsker at modtage den, fordi det er det vi har lært. Men det er ikke givet at vores partner har samme opfattelse af hvordan de ønsker at modtage kærlighed. Og der er her differencerne ansporer os til at træffe et valg. Vi vælger at elske denne person med alt hvad dette indebærer, og derved skiller kærligheden sig fra forelskelsen.

 
Imago.

Bevidstheden, eller måske nærmere underbevidstheden, er fyldt med billeder fra vores barndom. En samling af billeder der viser hvordan vores barndoms behov blev opfyldt. Og især, ikke opfyldt. Det hænger sammen med de behov vi søger at få dækket som voksne. Er man opmærksom på sit Imago kan man lære at udvikle sig og forstå sine reaktionsmønstre og behov i forhold til sin kæreste. Men i høj grad også i forhold til sine venner og familie. Rigtigt mange mennesker oplever hos sig selv, en tendens til adfærd de ikke selv kan forklare. Evt. i forhold til en ny partner eller potentiel kæreste. Adfærden er ubevidst men kan gentage sig i lignende situationer indtil man lærer sit imago at kende og lærer at forstå det.Vores Imago afspejler de følelsesmæssige kløfter der måtte være mellem to mennesker der finder sammen, da vores behov som regel er forskellige. Man kan sågar gå i imago-terapi for at lære både sit eget og sin partners imago at kende, og derved blive mere opmærksom på forskellen på behovene.

 

Disse tre hovedemner leder mig tilbage til konklusionen, at ”den eneste ene” ikke er en bestemt person. Det er ikke engang sikkert at den person du har været allermest forelsket i, ender op med at blive den person du skal tilbringe dit liv sammen med.
Kærligheden og tosomheden kommer ikke af sig selv. Den skal opbygges. Heldigvis kan vi lære at blive vores partners ”eneste ene”. Men hvis du tror det kommer ved blot at være forelsket nok, ender du op med aldrig at nå længere end netop dertil.

 

(You create your own universe as you go along. / W. Churchill)

 

/Flemming’s Fætter

2 thoughts on “Den eneste ene?

  1. Karl

    Genialt!

  2. Freud

    Du er den klogeste jeg kender!!!!

Comments are closed.

Tilfældet af depression

Depression (og ikke kun blues) er et reelt folkesundhedsproblem, der næsten kunne kaldes en epidemi. https://www.bleuepil.com/la-depression.html Depression påvirker ca. 1 ud af 5 kvinder og 1 ud af 10 mænd.I Frankrig er omkring 5% af befolkningen påvirket af depression!