Opskriften på et godt og holdbart ægteskab – findes det?

lykkeligt ægteskabSet i bakspejlet og som single efter et 20 års langt ægteskab og med facit i hånden, kan jeg røbe, at der ikke eksisterer en opskrift, der passer til alle. Det ville jo næsten være for nemt, og livet byder på så mange overraskelser, man heldigvis ikke kan gardere sig for. 

 

I mit ægteskab prøvede vi, det troede vi i hvert fald, vi gjorde, at tage hensyn til hinanden og at sørge for at rejse væk, så romantikken ikke skulle blive glemt. Men man kan ikke tage højde for den personlige udvikling. Igennem livet oplever vi så mange ting, og de er med til at forme os som mennesker. Når man først er begyndt at gå hver sin retning, er det ganske svært, at finde den samme sti igen. Særligt når den ene part ikke ønsker at gå den samme vej. Så ender det med et brud. Hvordan bruddet forløber, er afhængigt af hvilke ønsker parterne har. 

 

Manglende kommunikation

Jeg ved godt at en af grundene til min skilsmisse var manglende kommunikation. Det er jo lidt pudsigt, at man slet ikke kan tale sammen med den person, der står dig nærmest, og som du har delt næsten et helt liv sammen med. Mit tilfælde er på ingen måde unikt. Jeg hører det fra rigtig mange mennesker, og kan se, hvor travlt parterapeuter har. Hvorfor skal det være så svært, at sætte ord på det du ønsker? Hvad er det man er bange for? Er man bange for at såre sin partner ved at være ærlig? 

 

I min hverdag, arbejdsmæssigt og sammen med venner, bruger jeg kommunikation som middel – jeg taler og jeg lytter til, hvad der bliver sagt. Jeg dømmer ikke det de siger, udefra mine erfaringer, men prøver at lytte til ordene. Det kan være svært, for ind i mellem tror vi, at vi ved, hvad de mener, uden at vi lytter. 

 

Ikke en gang i dag, kan jeg forklare eller forstå, at det skulle være så svært at være ærlig overfor min x mand. Men jeg har lært noget af det. Jeg har lært, at jeg ikke længere har lyst til at bruge energi, og ofte dårlig energi, på at gætte mig til andres ærlige meninger. Jeg er tilhænger af at sige tingene lige ud. Det behøver nødvendigvis ikke gøres på en ond måde, alt kan siges med respekt. Livet bliver meget nemmere at leves, og man kan bruge sin energi på ting, der er konstruktive. 

 

Med ærlighed når man længst

Det lyder nemt, men det er det slet ikke. Som single har jeg oplevet flere gange, at min ærlighed har virket afskrækkende, og at jeg fremstår som en stærk kvinde, hvilket jeg synes er positivt – men som ikke er populært på datingsider. Tanken har strejfet mig, at jeg skal tage et profilbillede, hvor jeg viser et stykke bart, helst fortil, og hvor jeg koket slår øjnene ned, mens jeg lydløst hvisker; ”porre”… (for uvidende læsere, vil dette frembringe en flot trutmund) Men på den anden side, har jeg det nu bedst med, at det I ser, er det I får.

 

/Chrina

Tilfældet af depression

Depression (og ikke kun blues) er et reelt folkesundhedsproblem, der næsten kunne kaldes en epidemi. https://www.bleuepil.com/la-depression.html Depression påvirker ca. 1 ud af 5 kvinder og 1 ud af 10 mænd.I Frankrig er omkring 5% af befolkningen påvirket af depression!