Bliv en god kæreste

Billede 1At være en god kæreste er et vidt begreb. Det handler alt sammen om de forventninger og ønsker din kæreste har til dig. Og hvorvidt du lever op til dem, er op til dem at bedømme.

 
I forhold til kærligheden er vi nok alle overbevist om at vi er gode kærester, men der er mangfoldige årsager til at forhold brydes og som regel kan vi godt se vores egne fejl når støvet har lagt sig. 

 

Men hvordan bliver man så en god kæreste? Vi vil gerne give af den kærlighed vi har, og vi har også et behov for at modtage. Som udgangspunkt afgiver vi kærlighed som vi ønsker at modtage den. Problematikken opstår, når vores kæreste ikke føler sig elsket eller værdsat, selvom vi selv synes vi gør uendeligt meget for det. Vi føler os magtesløse fordi vi bliver bebrejdet for vores indsats. Men hvad nu hvis indsatsen ikke skal måles på omfanget – men på typen? 

 

Mit argument, som jeg i øvrigt skal skynde mig at sige ikke er mit eget men blot et jeg har optaget ved interesse for fænomenet ”at elske”, er på sin vis ganske simpelt i teorien, men naturligvis sværere at udleve. Som så mange andre ting her i livet.

 
Det drejer sig i bund og grund om det ”sprog” vi taler. Alle mennesker har et primært kærlighedssprog, og hvis to mennesker der finder sammen taler to forskellige ”sprog”, er det lige så svært at forstå hinanden som det er for en Russer og en Japaner. Det handler om måden vores kærlighed afgives og vises på og det betegnes som Kærlighedssprog.
Jeg vil forsøge at give et kortfattet men forståeligt billede af teorien på de næste linjer. 

 

Der er 5 primære sprog og herunder et utal af dialekter, og kan man lære sig sin kærestes primære sprog er man godt på vej. Det primære sprog er betegnelsen for den vigtigste måde at modtage kærlighed, for den pågældende person. Det betyder ikke at de andre sprog ikke er vigtige. Det betyder blot at såfremt man ikke bliver ”fyldt op” på denne konto, kan de andre sprog virke irrelevante. Et eksempel kan være at hvis du har Fysisk berøring som dit primære sprog, så kan din kæreste bruge nok så meget energi på at fortælle dig hvor smuk og dejlig du er. Du vil ikke være overbevist. 

 

De fem sprog: 

1. Anerkendende ord
2. Tid til hinanden
3. Fysisk berøring
4. Tjenester
5. At modtage gaver

 

Anerkendende ord

Vi synes alle det er rart at få at vide med ord at vi er søde, rare og elskelige mennesker. Men for nogen er det vigtigere end for andre. En person der har anerkendende ord som sit primære sprog, næres af anerkendelsen og vil blive ”fyldt op” af denne. Samtidig vil nedværdigende og fordømmende udtalelser, være det der får denne person til at bryde sammen, eller miste følelser for dig. Her er der altså tale om et sprog der direkte kan anvendes som ”våben”. Nedsættende hentydninger eller ”brok”, vil få denne person til at trække sig fra dig med tiden. Derimod vil ros og kærlige ord være stærke motivatorer, og vil give personen opfattelsen af at være værdsat og elsket.

 

Tid til hinanden

Hvis tid til hinanden er din kærestes primære sprog, vil aktiviteter hvor i udelukkende har opmærksomhed på hinanden, eller hvor i foretager jer noget sammen, være det absolut vigtigste. Her taler vi om udelt opmærksomhed. Det duer ikke at have det ene øje på fjernsynet eller madlavningen. Der vil i disse tilfælde være specifikke forskelle på hvad den enkelte person anser som ”kvalitetstid”, og det er derfor vigtigt, om muligt, at få det konkretiseret. Spørg eventuelt ind til hvad det er han/hun ønsker at foretage sig. For nogen er det et kvarter i hjemmet uden forstyrrelser med fokus på samtale og opmærksomhed. For andre kan det være en gåtur i parken, eller et slag tennis eller badminton. Det primære for denne person er at i foretager jer ting i kan være sammen om. Og med tiden lærer du disse interesser at kende.

 

Fysisk berøring

Mange mænd tror med det samme at fysisk berøring er deres primære sprog. Det er langt fra tilfældet. Manden har en fysisk trang til sex, der er forbundet med den cyklus han producerer sæd i. Når han er ”fyldt op”, melder lysten sig. Det er simpel anatomi. Såfremt han føler sig elsket, vil han søge at få afløb for sine lyster hos sin partner. Den fysiske berøring rækker milevidt udover det seksuelle, og er et sprog der ofte naturligt opfyldes. Men har man en kæreste hvis primære sprog er et andet, kan den fysiske berøring udeblive, med undtagelse af den seksuelle akt. Kys, nus, strøg over nakken eller bare at holde i hånd under en gåtur, er essentielt for mennesker med dette sprog.

 

Tjenester

Støvsugning, bilvask, opsætning af hylder i hjemmet, børnepasning, bleskift og så videre, og så videre… Alt sammen ting du kan gøre for din kæreste såfremt tjenester er det primære sprog hos ham eller hende. Nogle vil have den holdning at det ikke har en døjt med kærlighed at gøre. Folk med tjenester som primære sprog vil definitivt være uenige. Har du ”tid til hinanden” som primære sprog kan dette være din ideelle partner. Du kan hente børn, gøre rent og lave mad til din partner kommer hjem, så når ungerne er puttet,(hvis man har sådan nogle), kan kæresten opfylde dine ønsker om udelt opmærksomhed. Tjenesterne kan variere i størrelse og udformning men det primære vil være at din kæreste får følelsen af at være elsket, når du gør ting for hende eller ham. Hvad du skal gøre vil afhænge af deres behov.

 

At modtage gaver

Gaver er og har altid været, tegn på affektion og respekt. Mellem mand og kvinde, mellem gæster og værter og mellem nationer. For den person der har at modtage gaver, som sit primære sprog vil det oftest ikke være gavernes størrelse der har betydning, men blot det at blive begavet.
Nogle vil mene at det er en materealistisk person der er tale om, men er det f.eks. en moder, så prøv at lægge mærke til at hun bliver lige så glad for en markblomst som for en ny bil. Det afhænger af giveren. Er du mangemillionær kan du nok ikke klare den i længden med hjemmelavede postkort alene. Er du derimod gadefejer vil hun aldrig forvente en strandvejsvilla.

 

Fordele og ulemper ved Kærlighedssprog

Der er som udgangspunkt ikke nogle af sprogene der er nemmere at lære end andre. Såfremt vi ikke deler sprog med vores kæreste, vil det som udgangspunkt ikke ligge naturligt til os at ”tale” et andet sprog. Fordelen er at det kan læres. Og ved at studere den måde vores partner viser kærlighed på, kan man snuse sig frem til deres fortrukne måde at modtage kærlighed på. De fleste mennesker afgiver som sagt kærlighed og viser følelser, på den måde de ønsker at modtage den. Men hvis din kærestes primære sprog er Fysisk berøring, så kan du vaske op og gøre rent fra nu af til du dør. Samtidig vil du helt sikkert blive gjort opmærksom på i løbet af et forhold, hvilke ting der sårer din kæreste mest. Er det f.eks. at du arbejder meget og at i sjældent laver noget sammen er der en god chance for at Tid til hinanden er det vigtigste for ham eller hende. 

 

Lærer man at tale dette sprog, og at opfylde disse ønsker om samvær for sin kæreste vil det være muligt at holde ”kærlighedsbeholderen” fyldt. At elske nogen er et valg. Og at vælge at tale deres sprog er ikke at ændre sin måde at være på. Det er at ændre sit syn på at man skal afgive kærlighed som man ønsker at modtage den. At det ikke ligger naturligt til os, gør det netop til en kærlighedsakt. At vi er villige til, uden at føle at vi giver afkald på noget, at vise vores kærlighed på en måde der giver vores kæreste en følelse af at være elsket. Og hvis du kan finde ud af det – så vil du med sikkerhed få at vide, utallige gange gennem livet, hvor god en kæreste du er.

 

(Bogen Kærlighedens 5 sprog er skrevet af Gary Chapman og uddyber sprogene og forståelsen for dem)

 

/Flemmings Fætter

2 thoughts on “Bliv en god kæreste

  1. Hej . mig og min kæreste syntes har det svært i vores forhold. Vi er kun sammen i weekenden da jeg arbejder et andet sted. og han bor ca. 110 km fra mig. . men når vi er sammen får jeg et kys et knys når jeg kommer til ham, og måske sex. Vi sidder næsten altidl i sofaen snart hele weekenden både Lørdag og Søndag. Han sidder og ser noget på pc,en og jeg sidder og læser avis eller er op min telefon. Jeg har spurgt om vi ikke skal lave noget ,men han vil ikke da han har dårlig ryg, vi kunne spille et spil. gå ture gør jeg alene. Vi sidder også nogle gange bare og snakker sammen. Han spurgt ham hvorfor vi sætter så langt fra hinanden i sofaen og ikke har noget fysisk Jamen jeg kan da bare flytte tættere op siger han. Han siger aldrig til mig at jeg er smuk og dejlig . at han elsker mig, det skriver han kun på sms tiLmig det syntes er lidt mærkeligt , eller er det mig der er mærkelig. Vil gerne have et svar hvad jeg skal gøre. Tak.

  2. Vil ikke vise mit navn

    Hej mig og min kæreste har det begge rigtig godt med hinanden men vi har ikke så meget tid vi ser næsten ikke hindand mere hvad ska jeg gøre ?? Vi bor også halv time væk fra hindanden

Comments are closed.

Tilfældet af depression

Depression (og ikke kun blues) er et reelt folkesundhedsproblem, der næsten kunne kaldes en epidemi. https://www.bleuepil.com/la-depression.html Depression påvirker ca. 1 ud af 5 kvinder og 1 ud af 10 mænd.I Frankrig er omkring 5% af befolkningen påvirket af depression!